Încasările din taxa pentru salubrizare în Capitală, de 120 de lei pe an, nu acoperă nici a zecea parte din suma totală pe care municipalitatea o direcționează pentru salubrizarea spațiilor de uz comun.
Despre aceasta a menționat viceprimarul municipiului Chișinău, Olga Ursu, în cadrul Podcastului „Chișinău LIVE”, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.
Olga Ursu a explicat că taxa pentru salubrizare, așa cum este instituită prin Codul Fiscal, este o taxă pentru salubrizarea spațiilor de uz comun – parcuri, scuaruri, străzi, trotuare și multe altele, și nu trebuie confundă taxa de evacuarea deșeurilor.
Olga Ursu a precizat că anumiți consilieri municipali, anul trecut, au ieșit cu declarații că această taxă nu este legală, că nu trebuie să fie plătită, și multe persoane au rămas cu datorii, pentru că nimeni nu a anulat această taxă.
„Nu poți să spui că taxa nu este legală, având un document în spate prin care a fost aprobată acea taxă. Însă, în acest an, a fost posibilitatea achitării acelei datorii din anul trecut, alături de taxa pentru salubrizare din acest an. Și încasările ne arată că, fiind în creștere cu patru milioane față de încasările anului trecut, probabil o parte din acestea sunt inclusiv din contul datoriilor din 2023ˮ, a menționat Olga Ursu.
Viceprimarul a reiterat că, deși încă mai sunt persoane care distribuie informații distorsionate despre această taxă, multe persoane sunt de acord să o plătească deoarece înțeleg necesitatea ei.
Conform deciziei Consiliului municipal Chișinău din 14 decembrie 2022 cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2023, a fost aprobată taxa pentru salubrizare în mărime de 10 lei lunar pentru fiecare subiect al impunerii, adică persoană înscrisă la adresa declarată ca domiciliu, în funcție de apartament și bloc sau casă la sol.
Scutiri se fac pentru pensionari, copii și persoane cu dizabilitate. Mărimea taxei a rămas neschimbată și în acest an.